اطلاعات
(به انگلیسی Information)، عبارتند از دادههایی که پس از طی فرآیندهایی، معنیدار میشوند. جهت تبدیل دادهها به اطلاعات، باید تغییرات و یا اصلاحاتی روی آنها صورت داده شود. به این تغییرات و اصلاحات، پردازش (به انگلیسی Process) گفته میشود. اطلاعات، دارای معنا و مفهوم هستند و مانند دادهها، مبهم و غیر قابل فهم نیستند. برای مثال میگوییم عدد 20 نمره درس ریاضی دانشآموزی با نام علی امیری میباشد. اینک ما در مورد نمره درس ریاضی علی امیری، اطلاع داریم. اطلاعات به عنوان خروجی سیستم ها می باشند.
دانشدانش (به انگلیسی Knowledge)، عبارت است از مجموعه دانستنیهایی که برای تصمیمگیری، از آنها بهره گرفته میشود. عبور و گذر از اطلاعات به دانش، محتاج در کنار یکدیگر نهادن هدفدار قطعات پراکنده اطلاعات میباشد. برای مثال، با گردآوری نمرات دروس مختلف دانشآموز علی امیری، میتوان نسبت به وضعیت تحصیلی وی، دانش پیدا نمود. برای تبدیل اطلاعات به دانش، سامانهها به کمک ما خواهند آمد تا کار ما را سریعتر و راحتتر کنند.
در تصویر زیر، وضعیت هریک از اصطلاحات توضیح داده شده را مشاهده مینمایید.
سیستم یا سامانه
همانطور که در تصویر مشاهده مینمایید، دادهها در پایینترین سطح قرار دارند. در این سطح، معنا و مفهوم وجود ندارد. پس از انجام پردازش لازم بر روی دادهها، اطلاعات از آنها حاصل میشوند که معنا و مفهوم پیدا کردهاند. در جهان امروز، اطلاعات، منشا قدرت تلقی میگردند. اطلاعات تا زمانی که به دانش تبدیل نشوند، نمیتوانند ما را در تصمیمگیریها، پشتیبانی نمایند. اینجاست که نقش سامانهها مطرح میگردد. در حقیقت، سامانهها به منظور تبدیل اطلاعات به دانش و آگاهی، مورد استفاده قرار میگیرند. دستیابی به اطلاعات برای هر شخص یا سازمان، به پنج نیاز آنها پاسخ میدهد:
اطلاعاتبرنامهریزی:در مرحله برنامهریزی، اطلاعات، بسیار با ارزش هستند؛ زیرا بعنوان یک فاکتور مهم در فرآیند تصمیمگیری محسوب میشوند.
ثبت:برای برنامهریزی و تصمیمگیری، نیازمند ثبت و ضبط اطلاعات هستیم.
کنترل:اطلاعات میبایست به ما کمک کنند تا هرآنچه که منجر به بهبود و یا پسرفت سیستم میشود را بشناسیم نه اینکه آن را پیشبینی کنیم.
پیشنهاد می کنیم تکنولوژی نقشه برداری شرکت تویوتا
اندازهگیری:عملکرد سازمان، میبایست از طریق اطلاعات موجود، تجزیه و تحلیل و اندازه گیری شود.
تصمیمگیری:از آنجاییکه اطلاعات میتوانند به دانش تبدیل شوند، لذا همواره میتوانند به عنوان یک فاکتور پشتیبان تصمیمگیری، مطرح باشند.
در سازمانها معمولا از سه رکن اساس زیر به منظور تصمیمگیری استفاده میشود:
بسیاری از اطلاعات، به نوعی به مکان و موقعیت زمینی مرتبط میباشند. به این اطلاعات، اطلاعات جغرافیایی (به انگلیسی Geo Information) و یا اطلاعات مکانی (به انگلیسی Geospatial Information) گفته میشود. امروزه، اطلاعات جغرافیایی یا اطلاعات مکانی یکی از مهمترین و کلیدیترین منابع مورد نیاز برای مدیریت، برنامهریزی و تصمیمگیری به شمار میروند. اهمیت این اطلاعات تا حدی افزایش یافته است که از آنها به عنوان رکن چهارم در تصمیمگیری، یاد میشود.
تصمیم گیری با استفاده از اطلاعات جغرافیاییبدیهی است، سازمانهایی که از اطلاعات مکانی در امر تصمیمسازی بهره میبرند، میتوانند تصمیم آگاهانهتری را نسبت به سایرین، اتخاذ نمایند.
داده جغرافیایی چیست؟اگر به هرم قبلی نگاهی بیاندازید، در پایینترین سطح، ما دادههای جغرافیایی یا دادههای مکانی را خواهیم داشت. داده جغرافیایی عبارت است از موقعیت پدیدهها، برحسب مختصات جغرافیایی یا همان طول و عرض جغرافیایی. برای مثال، آدرسها و مختصات، میتوانند به عنوان دادههای جغرافیایی در نظر گرفته شوند. به اعداد زیر دقت کنید:
35.691317, 51.3719313
35.6913456, 51.3718088
این اعداد، چند مختصات جغرافیایی می باشند که فاقد معنا و مفهوم هستند. ما واقعا نمی دانیم که این مختصات واقعا چه هستند. پس به این مختصات، داده های جغرافیایی می گوییم.
اطلاعات جغرافیایی چیست؟در سطح دوم، اطلاعات جغرافیایی یا اطلاعات مکانی را خواهیم داشت. این اطلاعات، شکل معنادار دادههای جغرافیایی میباشند. برای مثال، یک ملک را تصور کنید که مختصات گوشهها آن را داریم و اکنون با استفاده از مختصات گوشههای آن، یک چندضلعی را ترسیم کردهایم. در حال حاضر، ما دارای اطلاعات جغرافیایی در خصوص یک ملک بر روی زمین، هستیم.
پارسلبه تصویر فوق دقت نمایید، همان داده های جغرافیایی که مختصات بدون معنا بودند را رسم کرده ایم و نقاط را به هم متصل نمودیم. اینک یک پارسل (به انگلیسی: Parcel) تشکیل شده است. داده های جغرافیایی در حال حاضر دارای معنا و مفهوم شده اند و ما اطلاعات جغرافیایی را بدست آورده ایم. اطلاعات جغرافیایی در بیشتر بصورت نقشه، تصاویر و نمودارها نمایش داده میشوند. برای تبدیل اطلاعات جغرافیایی به دانش، میبایست از سیستم اطلاعات جغرافیایی استفاده نماییم.
پیشنهاد می کنیم اخبار جی آی اس: 5 رخداد بزرگ GIS در سال 2017
سامانه اطلاعات جغرافیایی چیست؟سیستم اطلاعات جغرافیایی یا سامانه اطلاعات مکانی (به انگلیسی Geographic Information System یا Geospatial Information System) که به اختصار، GIS نامیده میشود، یک سیستم رایانهای برای مدیریت و تجزیه و تحلیل اطلاعات جغرافیایی است. در حقیقت با استفاده از سیستم اطلاعات جغرافیایی، ما میتوانیم با مدیریت و تجزیه و تحلیل اطلاعات جغرافیایی، آنها را به دانستههای موثر در تصمیمگیری، تبدیل نماییم. سیستم اطلاعات جغرافیایی باید قابلیتهای زیر را داشته باشد:
قابلیت ها و مزایای GISامیدواریم با توضیحاتی که ارایه کردیم توانسته باشیم به سادگی شما را با مفهوم GIS، آشنا کرده باشیم. ما در طول روز، تصمیم های مختلفی می گیریم. از ساده تا پیچیده. GIS با استفاده از نقشه ها که همان اطلاعات جغرافیایی هستند به ما کمک می کند تا تصمیم درست تری را بگیریم. بنابراین، سیستم اطلاعات جغرافیایی، با توسعه سریع و شگرف خود، قابلیت و توانایی تهیه و پردازش داده های متنوع و حساس مورد نیاز در برنامهریزیهای مختلف را فراهم میآورد.
-----------------------------------------------------------------------------------------
نویسنده و ویرایشگر مطالب صفحه : م. راهداریان. تلفن تماس : 33336934 - 061 پست الکترونیک : IT@Abfar-khoozestan.ir